T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / PALANDÖKEN - Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi

Veli E-Güvenlik Çalışmalarımız

Sevgili anneler, babalar;

İnternet, doğru kullanıldığı sürece bizi her yere götüren, dünyamıza açılan büyük bir özgürlük

penceresidir ve bundan yararlanmak herkesin temel hakkıdır. Ancak internet kullanırken neler yaşıyoruz?

Neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz ve en iyi şekilde bundan nasıl yararlanabiliriz?

Öncelikle İnterneti ‘Bilgi Kaynağı’ olarak düşünerek hareket etmek gerekir. İnternet, doğru ve verimli kullanıldığı sürece istediğiniz her türlü bilgiye ve ihtiyaca yönelik

çözüme en hızlı şekilde ulaşma yoludur. Ayrıca, insanları duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilme ve dijital platformda oluşturduğu sosyal arkadaşlıklar ile iletişim

kurma olanağı da sağlamıştır.

Çağımızın en büyük kitle iletişim araçlarından biri olan bilgisayar, tablet, telefon ve internet hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnternet sayesinde çocuklar, rahatlıkla bilgiye

ulaşabilmekte, araştırma yapabilmekte, sosyal yaşantılarını paylaşabilmekte, online oyun oynamakta ve sohbet etme imkanı bulabilmektedirler.

İnternet doğru ve güvenli kullanıldığı sürece faydaları oldukça fazladır. Ancak olumlu etkileri olduğu kadar olumsuz etkileri de olduğu görülmektedir. Özellikle çocuklar açısından bakıldığında zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal alanlarda olumlu-olumsuz etkileri görülmektedir. Olumsuz etkilerine bakıldığında;

  •  İnternette uzun süre vakit geçiren çocukların günlük hayatta arkadaş edinme sıkıntılarının olduğu,
  •  İçe kapanma ve göz teması kurmama,
  •  Görme sorunlarının ortaya çıkması,
  •  Daha az hareketten kaynaklanan fiziksel problemlerin olması ve duruş sorunlarının ortaya çıkması,
  •  Gerçek olmayan bilgilere ulaşma ve olumsuz internet sitelerine yönlendirilme gibi olumsuz etkileri

görülebilmektedir.

Bu konuda ailenin rolü ise;

  • Tüm bu olumsuzluklara bakıldığında interneti kaldırmak yerine olumsuzlukları ortadan kaldırmak

gerekir. Bunun için de çocuklarımızı bilinçlendirmek gerekir.

  •  Ayrıca çocuklarımız kadar interneti tanımalı ve interneti kullanabiliyor olmanız gerekir.  Çocuğunuzun uygunsuz internet sitelerine karşın internet erişimi için gerekli filtreleme

programlarının bilgisayarda olmasını sağlamalısınız.

  •  Çocuğunuzla karşılıklı güvene dayalı ve iletişime açık bir ilişki kurmalısınız. Böylece çocuğunuzun internet ortamlarında rahatsız edici kişi veya durumlarla karşılaştığında sizden yardım alabileceği konusunda kendini güvende hissedecektir.
  •  Evdeki bilgisayarınızı salonda, herkesin gözü önünde ortak bir yaşam alanında bulundurmanızda fayda vardır.
  • Bilgisayar karşısında geçirilecek zaman belli saat aralıklarını geçmemelidir.Anne ve babalar, çocuklarına İnternet iletişim araçlarını (e-posta, mesaj panoları ve forumlar gibi)

kullanırken, kendilerine ve ailelerine ait bilgileri vermemeleri hususunu öğretmelidir. Ayrıca,çocuklar için kendileri adına, ebeveynlerin dilediklerinde kontrol edebilmeleri şartıyla, e-posta hesabı açılabilir. Açılan e-posta hesabında istenmeyen kötü içeriklere karşı e-posta filtresi etkin olmalıdır.

  • Anne ve babalar, bu yaş grubundaki çocuklarını, internet ortamında da gerçek dünyada olduğu gibi ahlaki davranışlara uyması gerektiği konusunda bilgilendirmeli, interneti başkalarına zarar verici bir araç olarak kullanmaması konusunda eğitmelidir. Çocuklarınızla diğer arkadaşları ve etkinlikleri hakkında konuştuğunuz gibi çocuklarınızla çevrim içiarkadaşları ve etkinlikleri hakkında da konuşmalısınız.
  • Aileler çocuklarını, çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda kendilerine iletmeleri için teşvik etmelidirler. Böyle bir olayla karşılaşıldığında, aileler sakin olmalı ve çocuklarına bu türden şeyleri kendilerine ilettiklerinde bir sorunla karşılaşmayacaklarını anımsatmalıdırlar. Davranışları takdir edilmeli ve aynı şey yeniden olduğunda yine ailelerine gelmeleri konusunda yüreklendirilmelidir.
  • Aileler çocuklarına sosyal ağlara giriş yaşının alt sınırının 13 olduğunu hatırlatmalarına rağmen, 13yaşından önce sosyal ağlara girmek istediklerinde yol gösterici olarak birlikte bir hesap açmalı ve bu ağda uyması gereken kurallar ve arkadaş listesine sadece ailelerinin de tanıdığı kişilerin eklenmesi gerektiğini hatırlatmalıdırlar. Ayrıca çocuğun sosyal ağlarda kullandığı şifresinin bilinmesi ve düzenli aralıklarla kontrol edilmesi önemlidir.
  •  En önemlisi de;İnternet kullanımı çocuğunuzun ders çalışmasına, sosyal ilişkilerine, sizinle olan iletişimine engel olacak ölçüde artmadan ve internet etkinlikleri bir kaçınma aracı halini almadan, internet kullanımını makul ölçülerde sınırlamalısınız. Var olan alışkanlığı yasakla sonlandırmaya çalışmak internet kullanımını hem daha çekici hale hem de ergenlikte çocuğunuzun özel yaşamına müdahale olarak algılanacağı için işe yaramayabilir. Daha baştan belli zaman dilimlerinde ve belli bir süre için internetkullanımı alışkanlığını pekiştirmelisiniz.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.03.2024 - Güncelleme: 05.03.2024 09:50 - Görüntülenme: 49
  Beğen | 0  kişi beğendi